сряда, 27 февруари 2008 г.

Размисли след февруарската сесия на ОбС Първомай от 22.02.2008 година

(изпратих това писмо по електронната поща в редакцията на в-к "Първомайски свят" на 27.02.2008г.-сряда, за публикуване в бр.56 от 01.03.2008г.-събота, но размислите не бяха поместени - явно не са съответствали на редакционната политика на вестника...)

Уважаема г-жо Георгиева,


Предлагам Ви своите размисли по повод гласувания "Бюджет-2008", за публикуване в предстоящия брой на в-к "Първомайски свят", в рубриката - "Читателска поща", разбира се, ако отговарят на редакционната Ви политика.

Благодаря ви предварително.

С уважение: Бисер Бойчев


Ето ги и самите размисли:


103 дни не бяха достатъчни на нашия „нов-стар” градоначалник да изпълни задължението си вменено му от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), чл.44, ал.5, (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.), а именно: Кметът на общината представя пред общинския съвет програма за управление за срока на мандата в тримесечен срок (сиреч 90 дни) от полагането на клетвата. Програмата съдържа основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати. Кметът на общината представя пред общинския съвет годишен отчет за изпълнението на програмата в срок до 31 януари.

Независимо от питането отправено по този повод от Местната инициативна група – „Кауза-БГ”, дали е допустимо да се приема Бюджет-2008, без да е предложена, обсъдена и приета от ОбС Програма за управление на общината за срока на мандата от страна на кмета, което налага бюджетът за всяка една година от неговия мандат да бъде обвързан с тази програма, общинските съветници почти единодушно узакониха нарушението на ЗМСМА.

Но защо ли се чудим – нищо ново под слънцето – така премина и първият мандат на нашия градоначалник – без програма, цели и срокове (разбира се, тогава поне законът не е изисквал такова нещо), за да се стигне до абсурдния отговор на г-н Папазов от бр.34 (15.09.2007) на въпроса, отправен му от Петя Николова в интервю по повод предизборната кампания за местните избори-2007г.: „г-н Папазов, на колко процента определяте изпълнението на предизборните си обещания отпреди 4 години?, той да каже следното – „Аз конкретни предизборни обещания не съм давал...” Явно на кмета му е доста къса паметта или просто така му оттърва повече – да не си спомня това, което дори и да не е било формулирано като ясна програма, е било включено в брошурата, направена да обслужи предизборната му кампания през 2003 година (неговата и на коалицията, която го бе издигнала по онова време...)

Колко удобно, след като не си давал конкретни обещания – на фона на безпаричието и безхаберието от предните мандати – каквото и да си направил след това ще се равнява на 100% изпълнение и успеваемост.

И така, с пожелание за успешно реализиране на „Бюджет-2008”, бих искал да завърша с думите на незнайния поет: „Няма нищо по-лесно на света от това да обещаеш, няма да ти коства нищо, това, което нивга няма да направиш!”

Искрено Ваш:
Бисер Бойчев

Няма коментари:

Публикуване на коментар