четвъртък, 21 февруари 2008 г.

Питане до кмета на община Първомай по повод предстоящата сесия на ОбС на 22.02.2008 година (петък):

1. Допустимо ли е да се приема Бюджет-2008, без да е предложена, обсъдена и приета от ОбС-Първомай Програма за управление на общината за срока на мандата от страна на кмета – нещо, което му е вменено като задължение от ЗМСМА – чл. 44, ал.5 - а именно:


Чл. 44 (5) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2006 г.) Кметът на общината представя пред общинския съвет програма за управление за срока на мандата в тримесечен срок от полагането на клетвата. Програмата съдържа основните цели, приоритети, дейности, сроковете за изпълнение и очакваните резултати. Кметът на общината представя пред общинския съвет годишен отчет за изпълнението на програмата в срок до 31 януари.

и което налага бюджетът за всяка една година от мандата на кмета да бъде обвързан с тази програма?


2. По отношение на Бюджет 2007 имаме следните питания:


а) Колко средства са изплатени по граждански или други договори (ако има такива) на консултантски фирми, за разработване на проекти по усвояване на еврофондовете, при положение че има цял отдел в ОбА (2 или 3 души, а сега в новата структура бе гласуван дори още един щат)?


б) Колко средства са изплатени на в-к „Първомайски свят” от бюджета на ОбА или ОбС и за какво, след като вестникът не е издание на общината?


в) Колко са средствата за мобилни комуникации през 2007г. (колко души и на какви лимити). Проведена ли е обществена поръчка за избор на мобилен оператор (ако сумата е над изискуемата за обществените поръчки); кой определя лимитите и следи дали се използват по предназначение; някой платил ли е, ако е надвишил определения му лимит; когато кметът бе в отпуск и провеждаше предизборната си кампания – каква е сумата на мобилния му телефон и дали е внесена от него в бюджета?


г) Колко доклада има направени от Отдела „Вътрешен одит” за 2007г., от кого са разгледани и взети ли са предвид препоръките, направени от одиторите.


Предложение към последната точка: Преди да се представи годишния план на този отдел за одобрение от кмета, планът да бъде обсъден на сесия на ОбС, като докладите да се представят и на Постоянната комисия „Финансии, бюджет и стопански дейности”, която също да упражнява контрол по тях и да следи дали се изпълняват препоръките. Същата комисия (или дори отделен общински съветник) да може да предлага промяна в годишния план, ако това е необходимо, защото практиката е такава, че дори служител от ОбА да предлага такова нещо с докладна, кметът по свое усмотрение може да разпореди или не такава проверка – за миналата година има такъв прецедент – кметът спря проверка в звеното Домашен социален патронаж – Първомай, а защо - може той да обясни...

Предлагаме на ПК „ФБСД” да прегледа докладите и да провери дали са изпълнени препоръките на държавните агенции - Агенция за социално подпомагане и Агенцията за държавна финансова инспекция, които констатираха множество нередности в това звено и дадоха конкретни препоръки за подобряване на работата там.


Няма коментари:

Публикуване на коментар