събота, 4 юли 2009 г.

В деня за размисъл - "800-те дни" на Царя, а сега и "700-те дни" на Бойко Борисов - мит или реалност?


Сигурен съм, че реакцията на болшинството хора ще бъде: "Да, да (двойно положително отрицание) - то дори самият Бог да слезе на Земята, не може да ни оправи за това време. Видяхме Царя какво направи за 8 години, а сега е ред и на Бойко да се провали. Стига с тия глупости!"

Но както казваше един популярен от близкото минало журналист - ДА, ДА ама НЕ!
За този случай аз обаче ще го перифразирам, но в обратен ред - НЕ, НЕ, ама ДА!

Всичко обаче зависи от нашата вяра, любов и покорство пред Него - Нашия Небесен Баща, сиреч БОГ!

Предварително искам да кажа, че това не е реклама нито за ЦАРЯ, нито за Бойко Борисов, а просто вопъл да укротим страстите и поне за малко да се замислим, както и да се помолим в "деня за размисъл", в края на "страстната седмица" преди изборите за народни представители.

Понеже претендираме, че поне 80-85 % от българите сме християни и то “православни”, редно е в такива съдбоносни моменти, каквито несъмнено са и изборите за нов парламент, да се обърнем към свещената за всеки един християнин “книга на книгите”- Библията. Там не случайно е написано: “Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори; защото всеки, който иска получава; който търси намира и на тогова, който хлопа, ще се отвори” (Мат.7:7-8) Въпросът обаче е дали искаме, дали търсим и дали хлопаме??? Защото да иска, да търси и да хлопа е отговорност на всеки християнин - дори Бог не може да свърши това вместо нас, ако ние нямаме желание.


Това, което следва е откъс от книгата на ЧЪК СМИТ - "КАК ДА СЕ МОЛИМ"
Историята на Неемия дава отговор на заглавието.


СИЛА В МОЛИТВАТА

Силата на вярващия е винаги зависима от вярата му в Бога! Исус каза: ”Без Мене, Вие нищо не можете да направите!” (Йоан15:5) За съжаление не винаги вярвам в това. В същност изглежда, че често вярвам точно в обратното. Упорито настоявам, че все нещо добро мога да направя, независимо от Исус. Винаги търся в себе си някакво добро качество, нещо в моя характер заради което БОГ може да ме обича – защото изглежда, че съм непоправим праведник в собствените си очи. “Добре, Боже, ще направя това нещо. Няма защо да ми помагаш този път.” И после, когато напълно се проваля, Исус ми напомня: “Без мене не можеш нищо добро да направиш!”

Изпитвал съм истината на това твърдение многократно в живота си. Извън Христа нищо не мога да направя. Действително съм слаб и безпомощен.

От друга страна, открил съм и една друга красива истина, която Павел също бе открил: “Всичко мога чрез Исуса Христа, който ме укрепява.” (Фил. 4:13) Извън него аз съм напълно безпомощен и нямам никаква сила. Чрез Христа имам сила да посрещна всяко положение и да преодолея каквато и да е мъчнотия. В себе си съм слаб, но в него съм силен.

Някои хора са силни по природа. Те се осланят на собствените си способности и се наслаждават на своята независимост и сила. Обаче, колкото и силен да си мисли някой, че е, ще дойде ден, когато той ще изчерпи собствените си възможности и на края ще признае: “Не мога да го направя! Не мога да продължа!”

Когато човекът, който се научил да разчита само на себе си, дойде до този ден на равносметка, това е един трагичен и катастрофален ден. Но за човека, който се е научил да се уповава на Бога, този ден не е по-различен от всеки друг, защото той се е научил да предоставя всеки ден на Бога. Самонадеяният, своеволният и самоиздигналият се човек в края на краищата ще падне! Но човекът, който се е научил да черпи силата си от Бога, никога няма да пропадне. Гледам ли на себе си и на собствените си възможности, трябва да призная човешката си ограниченост. Но ако се уповавам на Бога и неговите възможности, неограничените му средства са на мое разположение.

Никога не мога да попадна в положение, с което Бог и аз да не можем да се справим. Не съществува пречка, толкова голяма, която Бог и аз да не може да преодолеем! Не съществува враг, толкова силен, който Бог и аз да не можем да победим. Бог и аз представляваме мнозинство всред каквото и да е множество! “Ако Бог е откъм мен, кой може да бъде против мен?” (Рим.8:31) Научете се да се обръщате към Бога за вашите средства и сила. Бог е нашият извор на сила, но молитвата е каналът, чрез който Бог ни дава силата си.

МОЛИТВА В ДЕЙСТВИЕ (Историята на Неемия)

Неемия беше човек на молитвата. Когато Анани и другите пътници се завърнаха от Йерусалим, Неемия ги разпита за своя любим град. Анани му разказа за окаяното положение на нещата в Йерусалим: “стените са разрушени, хората са деморализирани, едва съществуват. Лесна плячка са за всичките си врагове. Нямат защита. Градът е опустошен.”

Когато Неемия чу за състоянието на Йерусалим – Божият свети град – той заплака пред Бога (1). После Неемия пости (2), моли се (3) и изповяда пред Бога своите грехове (4) и греховете на народа (5). Той призна също справедливостта на Божия съд над Йерусалим (6) и каза: “Господи, Ти каза чрез устата на Мойсей, че ако се отвърнем от Теб и Ти ще ни обърнеш гръб, и ще ни накараш да се уплашим от нашите врагове, и ще ни разпръснеш между народите. Но Боже, Ти също каза, че ако се обърнем към Тебе и потърсим Твоето лице и Те призовем, Ти ще ни чуеш и ще възстановиш и изградиш отново страната ни!” (Неемия 1:1-11)

Бремето, което тегнеше на Неемиевото сърце беше да възстанови и изгради отново Йерусалим. Библията ни показва как Бог отвори вратите, така щото молитвата на Неемия да получи отговор.

Неемия беше виночерпеца на царя на Персия в Шушан (Суза). Тази влиятелна длъжност го поставяше в ежедневен контакт с царя. Един ден, когато поднасяше чашата на царя, царят го запита: Неемия, защо изглеждаш толкова тъжен днес? Никога не съм те виждал така мрачен.”

Неемия отговори: “Току-що получих сведехия относно Йерусалим. Той е опустошен и народът е деморализиран. Как мога да бъда щастлив, когато градът, който обичам е така запустял.”

Царят каза: Ккво би искал да направя?”

Неемия ни разказва: “Помолих се на небесния Бог и казах на царя...”
Когато царят попита: “Какво мога да направя за тебе?” Неемия се помоли: “Бързо, Боже, помогни! Какво трябва да кажа?” (Неемия 2:1-4)

Неемия се помоли първо (1) и след това пристъпи към действие (2). Това е правилния ред: Моли се и после действай. Ако винаги се молехме преди всяка постъпка, не е необходимо да се каже, че в много случаи бихме действали различно. Не бихме били така склонни да действаме прибързано или неподходящо. Библията обещава: “Във всички твои пътища призовавай Него и Той ще ръководи твоите пътеки.” (Притчи 3:6) Молитвата беше толкова важна част от живота на Неемия, че тя предхождаше всичките му действия.

На въпроса на царя Неемия отговори, че иска разрешение отново да изгради стените на Йерусалим. Царят удовлетвори искането на Неемия и го изпрати в Йерусалим с придружители.

Докато Неемия и неговите хора изграждаха отново стената, враговете им се събраха около тях и се опитаха да провалят израелтяните, като им се подиграваха и осмиваха строежа на стената.

Много често Сатана използва осмиването, за да ви обезкуражи в Божието дело. Той казва: “кой си въобразяваш, че си? Били Грейхъм? Тръгнал си да спасиш света ли?" Присмехът е едно от главните средства, което противникът употребява, за да осуети усилията ви за Бога. И това е едно мощно оръжие. Никой от нас не обича да бъде подиграван! Твърде често това средство действително успява да прекрати духовното служение на някои хора.

Неемия обаче постъпи правилно. Вместо сам да се опълчи срещу неприятеля и отговори на подигравката, той се помоли: “Господи, Ти ги чу! Погрижи се за тях! Премахни ги! Отведи ги в плен.” (Неемия 4:1-5) Не реагирайте на осмиването като отвърнете на удара с удар. Много по-добре е да възложите това на Бога и нека Той да бъде вашата защита. Бъдете сигурни, че Той ще ви укрепи.

Когато неприятелите разбраха, че не могат да осуетят изграждането на стената с осмиване, решиха да атакуват и да я сринат през нощта. Неемия чу за заговора и отговори: “Помолихме се на нашия Бог и поставихме денонощна стража против тях.” (Неемия 4:9)

Тези думи подчертават нещо много съществено. Молитвата не трябва никога да бъде извинение за бездействие или за безумно смело действие. Бог ви е дал здрав разум и Той очаква да го използвате. Ако сте заплашени от враг, помолете се първо – но след това вземете необходимите отбранителни мерки! Ако след молитвата последва действие, това не означава липса на вяра.

Бъдете практични. Ако помолите Бог да излекува слабото ви зрение, не захвърляйте очилата си преди очният лекар да е имал възможността да ви е прегледал отново и да каже, че сте излекувани. Молитвата не бива да води до безразсъдно или безгрижно отпущане! В същност, тя трябва да създаде подтик към действия във вас. Фактически, молитвата щр ви доведе много по-често до действия, отколкото до бездействие! Първо се помолете, след това пристъпете към действие!

Някои хора са много мързеливи и мислят, че Бог ще свърши всичката работа вместо тях. Попитайте ги за нещо и ще чуете следното извинение: “Предоставил съм това в ръцете на Бога!” Не, Бог очаква и вие също да действате!

Например ако се нуждаете от работа, искайте Бог да ви даде такава. След това идете и подайте молба на всички места, където можете. Тогава вярвайте, че Бог ще отвори братата на тази работа, която иска да имате. Не стойте бездейни и не казвайте: “Хаде, Боже, дай ми работа!” Когато сте гладни не правите така. Не се изтягате в леглото и не казвате: “Господи, ако искаш да ям днес, пусни ми храна в устата!” В това отношение не сте пасивни, следователно не трябва да бъдете пасивни и в другите области на вашия живот.

“И тъй, помолихме се на Бога” – казва Неемия “и поставихме стража срещу неприятеля.” Израелтяните изграждаха стената с мистрия в едната ръка и с меч в другата. Врагът видя, че бяха въоръжени и подготвени, за това не ги атакува. Вместо това той замисли нови начини да разруши Йерусалим.

Като знаеше, че врагът се опитва да го отслаби, както и ръцете на неговите хора, Неемия се помоли: “Господи, укрепи мишците ми!” (Неемия 6:9) Неемия, човек на молитвата, в резултат нха това, беше и човек на действието и силата.

ЧОВЕК НА МОЛИТВАТА

Какво представлява човекът на молитвата? Първо – такъв човек се моли за всичко – както за дребни, така и за големи неща. Често не сме склонни да се молим за малките неща, защото се безпокоим да не занимаваме Бога с дреболии. Той е толкова зает с управлението на света, че не е необходимо да ми помага за незначителни неща в живота ми. Но Исус каза, че нашият небесен Баща знае за падащото на земята врабче, колко повече Той се интерисува от всяка наша нужда. (Лука 12:6-7)

Библията също ни казва: “За всяко нещо, с молитва и молба... изказвайте исканията си на Бога” (Фил. 4:6) Ако действително обичате някого, няма значение колко често ви се обажда и за какво ви се обажда – вие сте щастливи само да го чуете. Бог толкова много ви обича, че не обръща внимание на това колко дребна е вашата нужда. Радва се, че го търсите.

Исус каза: “Хората трябва винаги да се молят и да не отслабват в молитвата.” (Лука 18:1) Защо тогава толкова много хора, като са обезсърчени, никога не се молят? Чувам ги да казват: “Не знам какво ще правя, към кого да се обърна!” Те са напълно изнемощяли. Опознайте Божията благодат чрез молитвата. Научете се да предоставяте всяко положение на Бога, за да бъде животът ви укрепен от ръката Му.

В резултат на близкото общение на Неемия с Бога, стените на града бяха възстановени за 52 дни. Други се бяха опитали да възстановят същите тези стени на Йерусалим за повече от 100 години !!!

Не само това, но стана и духовно съживление на народа. Докато извършваха физическата работа, Неемия и неговите хора извършиха и духовна работа. Израелтяните толкова се въодушевиха, че техните стени бъха възстановени, и че можеха отново да живеят сигурно в Йерусалим, че се събраха заедно да се поклонят на Господа. В храма, Книжникът Езра изнесе закона Господен и го прочете на народа. Това беше придружено с покаяние и плач пред Господа. Сърцата на хората се обърнаха отново към Господа. (Неемия 8 и 9)

Човекът, който пребъдва в молитва и общение с Бога, може да постигне невероятни резултати!

Като се оглеждам днес наоколо, виждам, че живеем в един нуждаещ се свят. Нуждаем се от хора, които живеят в общение с Бога, които познават бойията сила и които желаят да бъде извършено божието дело. (Да бъде изпълнена Божията воля – изграждане на НЦ както на Небето така и на Земята!!!) Защо да не бъдете този човек на молитвата заради този беден и изгубен свят?

Няма коментари:

Публикуване на коментар